Zach's FotoPage

By: Zach Zach

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[Archive]
Friday, 30-May-2008 15:14 Email | Share | | Bookmark
A day at brunei

penduduk Brunei yang menggelupur nak buang duit kat Miri.
Perjalanan dari Kuala Belait ke Bandar Seri Begawan
Toll Jambatan Rasau
View all 11 photos...
1st entry aku utk fotopages ni..semua orang kekwat nak mampus buat blof kan..aku lari konsep skt...bukak fotopages...life thru pictures katanya..
anyway..i went to brunei on 30 may 2008 ngan resh, his mum and his 2 niece and with our driver..import dr miri..hehe..actually driver kitaorng tu is our foster family punya sedara mara. Man namanya..ada yang interested?
Kitaorng bertolak dr Miri dalam kul 9.30 pagi menuju ke kompleks imigresen Sg Tujoh (masih dalam territory Malaysia) yang kat sempadan Brunei tu. Perjalanan mengambil masa dalam 45 minit camtu. Nak masuk Brunei kena bayar toll B$30 ringgit. Mahal ok. Then sampai kat kompleks imegresen yang ala2 jer tu kan, kena la beratur skt..tak sehavoc nak masuk singapore...tapi kalau dr brunei nak masuk malaysia, mak aii queue dia bukan main panjang lagi. Harusla semua penduduk dia keluar ke malaysia nak beli barang2 dapur katanya coz Malaysia lagi Murah. Nak masuk Brunei pakai kereta ni siap kena declare no chasis/enjin kereta..over kan.. Lepas imigresen Brunei kat Kuala Belait, kitaorng kena bayar tol sekali lagi lepas melintasi sungai yang jadi sempadan antara Malaysia dan Brunei tapi toll ni harusla murah sajer kan..B$1 jer.
Perjalanan ke Bandar Seri Begawan dari Kuala Belait (sempadan Brunei/Malaysia) hanyalah dihiasi oleh hutan2 sahaja katanya...before jumpa town yang ala2 pekan taiping la kan..very der buhsan yang amat.

Yang penting tetapla aku jumpa maybank kan kat Brunei. The interesting part about Brunei is, tulisan jawi adalah wajib lepas ko tulis dalam Bahasa Melayu. Bahasa Melayu is their 1st language and even siap ada signboard tulis gunalah bahasa melayu. Semua kedai or bangunan mesti ada tulisan jawi jugak. Otw tu kitaorng singgah isi minyak kat Shell. Kalau kereta registered kat Malaysia, sekali isi korang cuma leh isi B$10.00 which is about HALF OF YOUR TANK!!! Di ulang yer especially kepada Pak Lah yang pekak and rabun matanya...B$10.00 boleh penuhkan half of the tank yer! Harusla kalau kat Malaysia 10 hengget tu utk ko jalan tak sampai 10 km jer kan. Yang penting minyak kat sana seliter B$0.53..murah ya amatssssss!


Friday, 30-May-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
A Day In Brunei (...cont)

Tangga kat lobby yang melets! Leh pose cinderella kat situ..
Escalator turun ke garden. Berguna utk orang yang sakit lutut...
Resh tgh pose busy contact client ngan anak sedara dia
View all 8 photos...
The first stop that we made at Brunei is at The Empire Hotel, Jerudong, Brunei Darussalam. It's a 5 star hotel (some people rate it as 6) with extravagant suites, elegant furnishings(most of it are gold plated). U just view it from the pictures below. Meletop kebabom! Of coz che fad kena turun takhta ketempat ke2 la kan kalau nak compare ngan hotel ni even though che fad ada dustbin simply human yang kebabom jugak. Cuma dustbin che fad bukan gold plated katanya. The cheapest room will cost you B$220 (about RM517.00)...semahalnya la kan.. Tapi kalau mampu beli bag furla yang 2000 lebih tu apa la sangat duk hotel ni kan...takpun claims jer points citibank utk stay kat hotel ni..at least takderla kena marah coz claims points citibank utk dapatkan basikal or beg kan1 Opsss..mak lari dulu...


[Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net